Share
  
Tweet
16-17
Nov
Aquest curs s'orienta a reflexionar sobre els models de gestió del patrimoni arqueològic existent a l'Estat espanyol, amb la finalitat d'analitzar les bondats, problemes, perills i avantatges que cada model proposa.
Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28 Maó)
Dates i horari: Divendres 16 de novembre de 16.00 a 20.00 h. Dissabte 17 de novembre de 10.00 a 14.00 h. Dissabte de 16.00 a 18.00 h.
Idioma: Català

CURS: Entre el públic i el privat. Models de gestió del patrimoni arqueològic

16-17

Coordinació: Manuel Calvo Trias, Universitat de les Illes Balears. Simó Gornés Hachero, Pendent, Serveis i Gestió SL.


Professorat: Manuel Luque Cortina, Paleorama SL, Madrid.
Rodrigo Alonso Alcalde, Àrea de Didàctica i Dinamització del Museu de l’Evolució Humana, Burgos.
Simón Gornés, Serveis i Gestió SL.
Antoni Ferrer, Departament de Patrimoni Històric, Consell Insular de Menorca.
Manuel Calvo Trias, Universitat de les Illes Balears.


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28 Maó)

Dates i horari: Divendres 16 de novembre de 16.00 a 20.00 h. Dissabte 17 de novembre de 10.00 a 14.00 h. Dissabte de 16.00 a 18.00 h.

Idioma: Català


Objectius: Les dinàmiques actuals de gestió del patrimoni arqueològic, i en especial el seu desenvolupament com a producte turístic, generen una gran varietat de models de gestió, en els quals es pot observar des de la participació activa de les institucions públiques fins a una creixent incorporació de les iniciatives privades.

Menorca té un excepcional patrimoni arqueològic, que, de fa anys, s'està convertint en una marca de l’illa com a destinació turística i en un referent en el desenvolupament d'ofertes turisticoculturals. Alhora, la possibilitat que en el futur aquest patrimoni es converteixi en patrimoni de la humanitat ens obliga a repensar els diferents models de gestió amb la finalitat de desenvolupar un model al més sostenible i fort possible.
Partint d'aquesta situació, aquest curs s'orienta a reflexionar sobre els models de gestió del patrimoni arqueològic existent a l'Estat espanyol, amb la finalitat d'analitzar les bondats, problemes, perills i avantatges que cada model proposa.

Es pretén assolir un doble objectiu:
1. Aportar marcs de reflexió davant la nova situació i context en el qual s'ubica el patrimoni arqueològic en relació amb les dinàmiques turístiques.

2. Analitzar un dels problemes relacionats amb la gestió del patrimoni arqueològic: aconseguir un model de gestió que permeti abordar amb garanties no tan sols una gestió integral del jaciment (des de la protecció fins a la difusió, passant per la investigació i la posada en valor), sinó també una gestió efectiva i operativa dels recursos que incorpora (béns arqueològics, infraestructura, personal, etc.) i del potencial que a partir d'aquests mateixos es pot generar (recursos econòmics, projecció de marca de destinació, valor d'imatge, etc.).


Contingut/Programa: Divendres 16 de novembre de 16.00 a 20.00 h

Gestió pública del patrimoni des de les administracions competents en matèria de patrimoni. El cas d'estudi del Consell Insular de Menorca. Antoni Ferrer

La gestió pública del patrimoni arqueològic des del vessant municipal. Cas d'estudi de l'Ajuntament de Calvià. Manuel Calvo Trias

La gestió privada dels jaciments arqueològics a Menorca. Simón Gornés Hachero

Cap a un nou model de dinamització del patrimoni arqueològic. Manuel Luque Cortina

Sistema Atapuerca, cultura de l'evolució. Un nou model de gestió. Rodrigo Alonso Alcalde


Dissabte 17 de novembre de 10.00 a 14.00 h

Visita al jaciment de Torre d'en Galmés, com a model de gestió pública
Visita a Torralba i Talatí de Dalt, com a models de gestió privada


Dissabte de 16.00 a 18.00 h

Taller de debat sobre les bondats i debilitats de cada model de gestió


Descripció: Té una durada de 10 hores, en què s'analitzaran els diferents models de gestió del patrimoni arqueològic i les fortaleses i debilitats que ofereixen per al desenvolupament del patrimoni arqueològic com a recurs turístic.

El curs constarà de tres estratègies:
1. Quatre sessions teòriques relacionades amb els models de gestió del patrimoni arqueològic (el divendres 16 de novembre de 16.00 a 20.00 h).
2. Una visita als diferents jaciments amb models diferents de gestió (el dissabte 17 de novembre de 10.00 a 14.00 h).
3. Un taller de debat sobre les bondats i debilitats dels models (el dissabte de 16.00 a 18.00 h).


Informació addicional: El curs està orientat als estudiants universitaris d'arqueologia, història i història de l'art. Professionals en arqueologia i en gestió de patrimoni. Promotors de gestió de patrimoni arqueològic. Promotors turístics, associacions dedicades a la gestió del patrimoni històric, propietaris de patrimoni històric


Preu d'inscripció: 35€

 

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS