Investigació arqueològica a una mina de coure de l’Edat del Bronze, l'única documentada fins ara a les Illes Balears.

Projecte Arqueològic de Sa Mitja Lluna

 Investigació arqueològica a una mina de coure de l’Edat del Bronze, l'única documentada fins ara a les Illes Balears.

  
 
LLoc:

Illa d'en Colom (Maó, Es Grau)



Responsables del projecte:
Prof. Bartomeu Llull Estarellas; Prof. Dr. Mark Hunt Ortíz; Dra. Laura Perelló Mateo; Dra. María Calderón Díaz

Equip:
Simón Gornés Hachero, Jaume García Rosselló, Llorenç Picornell Gelabert, Gabriel Servera Vives, Lua Valenzuela Suau, María Alejandra Galmés Alba, Emmanuelle Gloaguen Murias, David Javaloyas Molina, Javier Rivas Ortiz, Miquel Àngel Salvà Cantarellas, Paloma Salvador Gómez-Grandoli, Victoria Elvira Cantarellas Alcalá, Nina Laming López, Natalia Sainz Tapia, Samanta Fontirroig Carrió, Daniel Albero Santacreu, Cornelius Meyer, Olga Sánchez Liranzo i Manuel Calvo Trias.

Objectius científics:

• Comprendre amb detall les fases inicials de la Cadena Tècnica Operatòria de la mineria i metal·lúrgia durant l'Edat del Bronze en el jaciment i la seva projecció en l'arxipèlag balear.

• Entendre les estratègies d'explotació i consum de minerals i metalls en les comunitats de l'Edat del Bronze balear.

• Obtenir informació, a través d'aquest jaciment, sobre l'organització social dels grups humans que freqüentaven la mina.

• Relacionar la mina prehistòrica amb les possibles comunitats o poblats que la freqüentaven, a fi d'obtenir informació sobre l'organització territorial i la geografia dels processos metal·lúrgics, dels quals no s'han documentat evidències en la zona minera.

• Comparar el funcionament econòmic, social i tecnològic de les comunitats prehistòriques insulars amb el d'altres illes i arxipèlags del Mediterrani.

• Avançar en el coneixement de les societats de l'Edat del Bronze de Menorca, aprofundint en la construcció i percepció cultural de paisatge d'aquestes societats i, dins d'aquest context social, la integració del jaciment de l’Illa d’en Colom.



Resultats obtinguts:

Les campanyes realitzades fins ara han permès constatar l’explotació del coure de Sa Mitja Lluna en època prehistòrica. Els materials arqueològics i les datacions radiocarbòniques han permès constatar que la mina va estar en ús entre el 1800 aC i el 900 aC aproximadament.

El jaciment consisteix en una gran acumulació de runam procedent dels treballs de mineria, entre els quals hi ha eines lítiques, com maces de miner i morters per trencar la roca i triturar el mineral, a més de fragments de ceràmica coherents amb les datacions de C14 i restes de fusta carbonitzades. Alguns dels elements recuperats entre el 2012 i el 2014 es troben exposats a les sales del Museu de Menorca.

L’excavació del runam nord ha permès començar a posar al descobert una trinxera que es degué generar explotant un filó de mineral de coure (calcopirita primària i minerals de formació secundària, òxids i carbonats), que posteriorment quedà tapada pel runam producte d’una intensa activitat minera en una fase de treball posterior. El runam sud destaca per la gran quantitat de ceràmica recuperada en comparació a la zona nord del jaciment, evidenciant activitats de subsistència a peu de mina, com pot ser el magatzem d'aigua o senzilles feines de processat d'aliments durant les labors de mineria. Els darrers anys, també en aquesta àrea, s'ha documentat una altra trinxera de la qual encara es desconeixen les dimensions exactes. La freqüència de maces de grans dimensions en aquest lloc, també resulta característic.

Tot i que encara hi ha molta feina de recerca per fer, les tasques dutes a terme fins ara a Sa Mitja Lluna i en relació amb aquesta han permès donar un considerable impuls als estudis de mineria prehistòrica a les Illes Balears, i aprofundir en aspectes bàsics de tecnologia i organització de les societats de l’edat del bronze.

D’altra banda, l’anàlisi de procedència i distribució mitjançant isòtops de plom ha permès proposar possibles relacions entre aquest dipòsit mineral i alguns objectes de metall de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera.



Entitats que ho promouen:
Universitat de les Illes Balears
Universitat de Sevilla
Consell Insular de Menorca


 
Noticies relacionades
 
20
Ago
Es tracta de l'única mina de coure amb constatació d'explotació prehistòrica que s'ha documentat a les Illes Balears fins ara.
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS