Presentació del cinquè llibre de la col·lecció Sitjot sobre Torralba d’en Salort

ImatgeEl llibre Torralba d’en Salort. Els recintes de taula, santuaris de l’edat del ferro a Menorca, cinquena monografia de la col·lecció Sitjot, es va presentar el 3 de desembre al Museu de Menorca amb la participació del conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, i les dues autores, les arqueòlogues Cristina Bravo i Irene Riudavets. L’edició compta amb una introducció del també arqueòleg Antoni Ferrer. La col·lecció Sitjot té com a objectiu difondre la riquesa del patrimoni històric i arqueològic menorquí entre un públic no especialitzat. Amb un marcat caràcter divulgatiu, però sempre respectant el rigor científic, aquestes monografies incorporen il·lustracions i altres recursos visuals per fer més entenedora la informació.

Durant la seva intervenció, el conseller de Cultura va destacar la importància d’aquesta publicació: “Feia falta una monografia sobre els recintes de taula, únics al món i una de les manifestacions més característiques de la cultura talaiòtica menorquina”. Miquel Àngel Maria va remarcar que les dues autores són arqueòlogues i gestores del poblat de Torralba amb la seva empresa Nurarq: “Ara més que mai veim la necessitat de diversificar l’economia menorquina, i un dels vectors ha de ser el sector quaternari, on s’inclou la cultura i la gestió del patrimoni cultural. Un model de gestió com el de Nurarq ajuda a demostrar que no només és una activitat cultural important, també econòmica”. El fet que les dues autores formen part des de l’any 2015 del projecte d’excavacions al recinte de taula de sa Cudia Cremada i els seus treballs de recerca a Torralba d’en Salort els atorga autoritat científica per parlar d’aquests peculiars recintes talaiòtics i les interpretacions que en fan els investigadors avui dia.

El món dels recintes de taulaalt text
A Torralba d’en Salort. Els recintes de taula, santuaris de l’edat del ferro a Menorca els lectors podran descobrir el món d’aquests singulars monuments que només poden trobar-se a Menorca. Actualment, es documenten amb seguretat un total de 31 recintes de taula a l’illa. Construïts durant l’edat de ferro, van estar en ús fins al final de la conquesta romana de Menorca, cap al 123 aC.

A banda d’una introducció a la prehistòria de Menorca, en aquesta publicació trobam un recorregut per les diferents intervencions arqueològiques a recintes de taula, les seves característiques arquitectòniques i els cultes religiosos i rituals associats. Finalment, les autores se centren en el poblat de Torralba d’en Salort, amb una detallada descripció dels seus principals punts d’interès i la història de la investigació sobre el poblat. Aquests treballs de recerca inclouen els realitzats des de 2018 per l’Associació d’Amics de Torralba, que han permès retornar la monumentalitat al conjunt.

Com a curiositat de l’edició, Cristina Bravo va destacar les imatges del poblat dels anys 70 del segle passat aportades per Salvatore Trento, un arqueòleg nord-americà que va participar en les excavacions realitzades per William Waldren i Manuel Fernández-Miranda. Trento, llavors un estudiant, va ser qui va trobar el famós brauet de bronze de Torralba, que està exposat al Museu de Menorca.

Els altres quatre títols de la col·lecció
La col·lecció Sitjot es va inaugurar el 2018 amb la monografia Torre d’en Galmés. Control del territori a la Menorca prehistòrica, una actualització del llibre del mateix títol que va publicar el Consell Insular de Menorca l’any 2007. En aquesta nova edició, també a càrrec dels arqueòlegs Carmen Lara, Joaquim Pons, Gustau Juan i Antoni Ferrer, es presenten les novetats extretes de les excavacions realitzades a Torre d’en Galmés fins al 2018.

A La naveta des Tudons. Monuments i ritus funeraris durant el bronze final a Menorca, de l’autor Simón Gornés, s’hi recullen els coneixements actuals sobre aquest tipus d'edificis, exclusius de Menorca. Un altre dels volums està dedicat també als rituals funeraris, però amb una visió transversal, que abraça bona part de la prehistòria i la història de l'illa. Aquest llibret, que du per títol Que la terra et sigui lleu. Una història de la mort a Menorca, està basat en l'exposició que es pot veure actualment a Can Saura (Ciutadella). Les autores són Elena Sintes i María José León.

El títol Promontoris i murades. Els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca està igualment relacionat amb una exposició. En el llibre es donen a conèixer les noves dades recollides a les excavacions dels assentaments de Cala Morell (Ciutadella) i sa Ferradura (Manacor). Montserrat Anglada, María José León, Damià Ramis i Magdalena Salas en van coordinar l’edició.

On es poden trobar les monografies de Sitjot
Aquestes monografies es publiquen en tres idiomes: català, castellà i anglès. L'objectiu és que puguin resultar d'interès no només per als menorquins, sinó també per als turistes que arriben a l'illa, especialment per als que visiten els museus i jaciments arqueològics. La monografia sobre Torralba estarà disponible al Museu de Menorca, a Can Saura i al punt d'informació i control de visitants d'aquest jaciment. L'edició d'aquests llibres compta amb el suport de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears.

 
Imatges relacionades
     
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS