Criteris

Segons les directrius operatives que marca la UNESCO, els llocs del bé seriat de la Menorca Talaiòtica compleixen dos dels deu criteris per poder formar part de la Llista indicativa. En concret, el segon i el tercer criteri:

III.  Aportar un testimoni únic, o almenys excepcional, sobre una tradició cultural o una civilització viva o desapareguda.

La Menorca Talaiòtica se situa cronològicament entre final de l’edat del bronze –2500/2000 aC– i l’edat del ferro –650/400 aC.

L’excel·lent estat de conservació, la diversitat tipològica i la singularitat morfològica dels seus béns converteixen la Menorca Talaiòtica en única i de valor excepcional respecte a altres cultures prehistòriques similars de les illes de la Mediterrània occidental.

Els seus béns són testimoni d’aquesta tradició cultural única gràcies a l’alt grau de conservació que presenten, que permet encara avui en dia visualitzar-ne la major part dels elements configuradors, així com apreciar-ne la funcionalitat original i la càrrega sensorial i simbòlica dels espais.

IV.  Constituir un exemple eminentment representatiu d’un tipus de construcció o d’un conjunt arquitectònic o tecnològic o de paisatge que il·lustri un o diversos períodes significatius de la història humana.

Els primers pobladors de Menorca van deixar la seva petjada en el paisatge amb les seves diverses construccions, que es troben per tota l’illa i abracen un ampli període cronològic, que va des de l’edat del bronze fins a l’edat del ferro i el seu ús s’estén fins a l’Imperi romà, la dominació islàmica de l’illa –s. IX/XIII– i fins i tot, en alguns casos concrets, fins al segle XIX.

La pròpia singularitat i morfologia dels monuments talaiòtics menorquins, construïts amb pedra extreta directament de l’entorn, han permès que hagin perdurat fins als nostres dies i que formin part indissociable del paisatge menorquí.

 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS