Atras
16
Feb
Les conversacions amb especialistes i amb tècnics del Ministeri de Cultura van permetre determinar que Cipriano Marín era una excel·lent opció per a desenvolupar la feina de supervisor durant l'elaboració del nou expedient.

Cipriano Marín, el nou supervisor de l’expedient de la Menorca Talaiòtica

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, i la tècnica d’Arqueologia, Cristina Rita, han presentat avui la designació del nou supervisor de la candidatura de la Menorca Talaiòtica, Cipriano Marín.

Aquesta designació ve motivada per la necessitat de revisar i refer l’expedient de la Menorca Talaiòtica. El maig de 2017, el Consell Insular va rebre un informe d’ICOMOS on s’expressava la recomanació de posposar la declaració de la Menorca Talaiòtica a un cicle posterior d’avaluació, amb les següents recomanacions:

- Clarificar i acotar la definició de “talaiòtic” utilitzada a l’expedient.
- Incloure estudis de material moble (objectes), i no només de béns arquitectònics, que ajudin a definir aquesta cultura.
- Acotar l’arc cronològic de la sèrie de béns.
- Introduir de forma aprofundida els aspectes paisatgístics que donen singularitat al patrimoni prehistòric de Menorca, o bé elaborar una sèrie que inclogui béns talaiòtics de Mallorca (possibilitat ara ja exclosa).
- Ampliar l’anàlisi comparativa amb altres béns similars d’altres regions del món, d’Europa i de la Mediterrània Occidental.
- Crear una estructura i un pla de gestió específics, que inclogui un sistema de vigilància unificat.
- Establir un fòrum de propietaris.

Era necessari, per tant, replantejar l’expedient sobre aquestes noves bases, i decidir rumb i calendari, i açò és el que es va fer durant la segona meitat de 2017.

Una vegada analitzat tot el volum de treball a fer, es va considerar que l'expedient pot estar enllestit, revisat, traduït a l'anglès i entregat a ICOMOS a final del 2019, fet que permetrà optar a la inscripció el 2021, després que aquest hagi estat sotmès a un procés d'avaluació i un cop que haguem rebut una altra vegada la visita d'un expert d'ICOMOS.

Per tal de tenir clar en quina direcció s’havia de replantejar l'expedient, es van convidar, durant la segona meitat de 2017, a una sèrie d'especialistes. Així, durant aquests mesos es va rebre la visita i l'assessorament de Felipe Criado, investigador del CSIC i expert en arqueologia del paisatge; Mónica Luengo, experta en paisatge amb vinculació a ICOMOS; i Cipriano Marín, expert en illes i amb una llarga trajectòria professional entorn de la UNESCO.

Es va rebre també la visita de Nathan Schlanger i Susan Denyer, membres de l'equip d'ICOMOS que havia avaluat l'anterior expedient de la candidatura, que van fer observacions molt útils per a centrar el plantejament del nou expedient.

A partir de tot aquest assessorament, es va posar en evidència que per tal de desenvolupar els aspectes paisatgístics que ICOMOS sol·licitava era necessari desenvolupar un tipus d'estudis que mai s'havien fet en profunditat a Menorca. És per aquest motiu que s'ha constituït un equip de treball format per Alejandra Galmés (UIB), Alejandro Güimil (CSIC), Ermengol Gassiot (UAB) i Daniel Sánchez (UGR), amb l'assessorament de Rafael Mata i Maria Lluïsa Dubon.

Per altra banda, les conversacions amb els especialistes convidats i amb els tècnics del Ministeri de Cultura van permetre determinar que Cipriano Marín era una excel·lent opció per a desenvolupar la feina de supervisor durant l'elaboració del nou expedient.

Cipriano Marín, per tant, serà l'encarregat de donar forma al nostre expedient. A banda de Cipriano Marín i dels especialistes en paisatge que ja hem esmentat anteriorment, la major part dels investigadors que treballen o han treballat recentment en aspectes relacionats amb la prehistòria de Menorca han rebut ja o rebran pròximament l'encàrrec de desenvolupar algun dels aspectes específics que ICOMOS va considerar que s'havien d'ampliar.

Tota aquesta feina es farà amb l'assessorament de la comissió assessora i la comissió permanent que sorgiran de la modificació del reglament dels òrgans assessors.

La necessitat de reformular l'expedient a instàncies de les recomanacions d'ICOMOS, una de les quals és crear un fòrum de propietaris dels béns de la candidatura, ha obligat també a repensar els òrgans de gestió, entre els quals es troba la Comissió Tècnica Assessora per al seguiment de la candidatura dels béns arqueològics de l'època talaiòtica de Menorca com a patrimoni mundial.

Aquesta Comissió va ser creada l'abril de 2012 com a òrgan col·legiat de caràcter deliberatiu, consultiu i participatiu, la funció de la qual era facilitar i integrar la participació dels diferents departaments, institucions i entitats implicades en l'esmentada candidatura. És, per tant, en aquest òrgan participatiu on s'haurien d'integrar les persones que ostenten la titularitat dels béns, el fòrum de propietaris, amb els que necessàriament s'ha de comptar per tirar endavant la candidatura, i també per a la posterior gestió en el cas que aquesta candidatura sigui inscrita com a patrimoni mundial.

És per aquest motiu que s'ha elaborat un nou reglament de la Comissió Assessora en el qual es descriuen les seves funcions i s'estructura la seva composició.

A partir de l'entrada en vigor del nou Reglament que ja ha començat la seva tramitació en el Consell, la nova Comissió de seguiment de la candidatura mantindrà la següent estructura interna: Plenari, Comissió Permanent i el fòrum de propietaris

El Plenari de la Comissió veurà augmentats els seus membres. Actualment es compon de 35 membres als qual s'afegiran els propietaris dels béns que finalment hagin de composar la candidatura.
La Comissió Permanent, les funcions de la qual seran de caràcter consultiu i tècnic, serà qui portarà a terme les activitats ordinàries atribuïdes a la Comissió Assessora. També haurà d'informar preceptivament les decisions que s'hagin de prendre sobre el pla de treball de la candidatura i els seus membres podran dur a terme directament o bé supervisant, l'execució dels estudis i treballs que s'encarreguin per a l'elaboració del nou expedient.

La composició serà la següent:
- Miquel Àngel Maria (President de la Comissió i responsable institucional de l'expedient)
- Antoni Ferrer Rotger (Direcció de l'expedient)
- Cipriano Marín (Supervisió de l'expedient)
- Margarita Orfila, Rafael Mata, Maria Lluïsa Dubon i un representant de la Secció d'Arqueologia del col·legi de Llicenciats de les Illes Balears (Assessoria científica)
- Cristina Rita i Joana Gual (Coordinació institucional)

Per altra banda, el fòrum de propietaris funcionarà com a un subòrgan que dependrà directament de la Comissió. La seva funció serà facilitar el contacte entre l'administració i els titulars dels béns privats inclosos en la candidatura, així com tenir-los al corrent de totes les accions que es realitzin en favor de la candidatura i que els seus suggeriments siguin escoltats de primera mà per l'administració.


Cipriano Marín

Cipriano Marín coneix bé Menorca perquè va formar part de l'equip que va treballar en la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera; però també va intervenir en les declaracions de la Costa Amalfitana, Lanzarote i Fuerteventura. Ha estat Coordinador de la Iniciativa Biosphere Smart. Observatori Global dels llocs de la UNESCO (2009-2016). També ha exercit de Coordinador Internacional de la Iniciativa Starlight (2007-2016) associada al Programa MaB de la UNESCO.

Per altra banda, ha ocupat el càrrec de Secretari General de INSULA (International Scientific Council for Islands Development-UNESCO) entre 1992 i 2005.

Ha treballat en projectes relacionats amb les illes i el desenvolupament sostenible a Samos, Corfú, Creta (Grècia), Orkney (Regne Unit), Lípari, Sicília, Lampedusa (Itàlia), Rapa Nui-Illa de Pasqua, Chiloé (Xile), Niue, Kiribati (Pacífic), Fuerteventura, La Palma, El Hierro (Espanya), Madeira, Açores (Portugal), illes del Golf de Mèxic (Mèxic), Lakshadweep (India), Reunió, Maldives (Índic), Cap Verd (Atlàntic), Port-Cross (França), Djerba (Tunísia), Martinica, Cuba i Jamaica (Carib), Nova Zelanda i Xipre.

Ha estat també expert consultor en missions d'avaluació del Centre de Patrimoni Mundial.

Actualment treballa també en l'expedient de Risco Caído a l'illa de Gran Canària.

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS