Atras
08
Oct
Serà els propers 9 i 10 d’octubre, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i al Museo Arqueológico Nacional de Madrid, respectivament.

Presentació del llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca, de Joan Ramis i Ramis, a Barcelona i Madrid

Després de diverses presentacions a Menorca i a Palma al llarg dels útlims mesos, la nova edició del llibre Antigüedades célticas de la isla de Menorca serà presentada a Barcelona i Madrid. Serà els propers 9 i 10 d’octubre, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i al Museo Arqueológico Nacional de Madrid, respectivament.

La presentació a Barcelona és una iniciativa de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Tindrà lloc a l’Aula Magna d’aquesta facultat el proper dimarts 9 d’octubre, a les 19:30h. Presidirà l’acte el vicerector de Doctorat i Promoció de la Recerca de la UB, Xavier Roigé; la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur; el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria; el director insular de Cultura i Patrimoni del CIM i coautor d’un estudi introductori, Antoni Ferrer; Maria Paredes, filòloga i membre corresponent de l’Institut Menorquí d’Estudis; i els catedràtics de prehistòria de la Universitat de Barcelona Drs. Josep Maria Fullola i Francisco Garcia.

L’endemà, 10 d’octubre, el Museo Arqueológico Nacional, de Madrid, acollirà a les 19:00h una nova presentació a càrrec del conseller Miquel Àngel Maria, el director insular Antoni Ferrer, i Joana Català, directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears.

L’edició d’aquest llibre és fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, i s’ha volgut fer coincidir amb els 200 anys de la primera edició. Es tracta del primer llibre editat a Espanya dedicat íntegrament a arqueologia de la prehistòria. El seu autor, Joan Ramis i Ramis (1746-1819) és l’autor més destacat del grup il·lustrat menorquí. Amb un detallat registre sobre la prehistòria de Menorca i les seves principals construccions (talaiots, taules, navetes, coves artificials, etc.), l’obra de Ramis es va convertir ben prest en un referent bibliogràfic obligat de la cultura talaiòtica, i avui és unànimement considerat com un dels precursors més significatius de l’arqueologia prehistòrica balear i una figura rellevant dins la història de l’arqueologia hispànica.

El volum editat enguany conté el text original castellà, adaptat a les normes gramaticals actuals, la traducció íntegra del text en anglès, i tres estudis introductoris, en català, castellà i anglès.

Els autors d’aquestes estudis introductoris són Miquel Àngel Casasnovas Anglada, Joaquim Pons i Josefina Salord (Antigüedades célticas de Menorca, la culminació del projecte historiogràfic de l’il·lustrat Joan Ramis en el marc de l’arqueologia europea), David Javaloyas Molina i Manuel Calvo Trias (Una acció val més que mil paraules. Joan Ramis i Ramis, antiquarisme i arqueologia científica a Menorca a principis del segle XIX), i Cristina Rita Larrucea, Antoni Ferrer i Joana M. Gual Cerdo (L’obra de Joan Ramis i Ramis i l’estat actual de la investigació sobre la prehistòria de Menorca: allò que ha quedat i allò que no).

Aquesta publicació, commemorativa del bicentenari de la seva primera edició, és al mateix temps un homenatge a la figura de Ramis i una posada al dia de la seva obra historiogràfica, i una activitat de difusió de la singularitat de la cultura talaiòtica de Menorca, candidata a ser inclosa dins la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS