Atras

S’inicien les obres de restauració del poblat talaiòtic de Montefí

La conselleria de Patrimoni, Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca informa de l’inici de les obres del projecte de restauració del poblat talaiòtic de Montefí i habilitació d’un aparcament. L’empresa adjudicatària M. Polo SL va iniciar els treballs de recuperació del poblat el passat dijous dia 10 de juliol i es preveu que el termini d’execució sigui de sis mesos.

El projecte, que compta amb un pressupost de 120.901 €, contempla la restauració d'un dels talaiots del poblat deteriorat pel pas del temps. Cal destacar que Montefí és propietat del Consell Insular Menorca, un jaciment que està format per un extens poblat talaiòtic, és un dels més grans de la illa i encara conserva diferents talaiots, restes i un hipogeu.

El poblat de Montefí té categoria de bé d’interès cultural i forma part dels 32 monuments escollits com a representatius de la cultura talaiòtica de Menorca i que han estat inclosos en la llista indicativa de la UNESCO per ser declarats patrimoni mundial.

La primera actuació que es durà a terme serà la recuperació del talaiot nº1, el més gran i un dels més afectats pel pas del temps.

L'adequació de la zona del jaciment és bàsica, ja que amb les obres de la Ronda Sud de Ciutadella es van descobrir noves restes. Per a la recuperació del jaciment es realitzaran tot tipus d'intervencions, principalment arqueològiques. Retirar la vegetació incrustada en el jaciment, fins i tot en la pedra del monument, és una de les intervencions més complicada.

Un altre aspecte a destacar, és l'eliminació del vèrtex geodèsic, actuació que també es durà a terme en altres jaciments. El vèrtex geodèsic, està representat per un cilindre d’uns 120 cm d'altura, muntat sobre un pedestal de formigó. En comptes de cilindres, també els hi ha representats per senyals prismàtics. El senyal serveix per col·locar sobre el cilindre l'instrumental topogràfic per fer mesuraments. Des de cada senyal, s’albiren altres vèrtexs geodèsics, raó per la qual estan sempre col·locats en els llocs més alts i amb àmplies visions paisatgístiques. Aquests es poden trobar en molts monuments al llarg de tota Menorca, la construcció del qual damunt de talaiots o taules, ha afectat negativament a aquests monuments.

L’habilitació d’una zona d’estacionament contemplarà la delimitació d’una zona per estacionar els vehicles dels usuaris que visitin el jaciment i evitar així, l’estacionament de vehicles en camins o zones no condicionades, ni segures, com passa en altres monuments.

“Des del Consell volem remarcar la importància d'aquesta intervenció a un jaciment malmès pel pas del temps, d'aquesta manera estem recuperant part del nostre patrimoni i afegim valor a la candidatura de Menorca Talaiòtica”, ha explicat la consellera Maruja Baillo.

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS