Atras

El Consell i "Correos" presenten el segell de Menorca Talaiòtica.

La Conselleria de Cultura, Patrimoni i Educació, juntament amb "Correos" presenten aquest divendres 10 d'octubre el nou segell dedicat a promocionar la candidatura de Menorca Talaiòtica.

El segell està il·lustrat amb la imatge de la taula del poblat talaiòtic de Torretrencada, un jaciment inclòs dins els 32 que opten a la candidatura de patrimoni mundial per part de la UNESCO.

Correos ha fet una emissió de 250.000 exemplar que seran presentats aquest proper divendres a les 11 hores a la sala de plens del Consell Insular de Menorca, amb la presència del sotsdirector de Filatèlia de Correos, Modesto Fraguas Herrera.

Les gestions per aconseguir aquest segell van començar durant l'agost de l'any 2013, quan la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, va explicar a l'Administració central, a través de la Secretaria de la Comissió Filatèlica de l'Estat, que el 29 de gener de 2013 la UNESCO havia aprovat la inclusió de la candidatura Menorca talaiòtica a la llista indicativa del patrimoni mundial. La proposta inclou 32 jaciments arqueològics, els quals són els més significatius de Menorca per la seva monumentalitat, bona conservació, diversitat, així com accessibilitat.

“Pensem que un segell emès per Correos ens ajudaria a difondre la candidatura per tot el territori nacional, la qual cosa seria un suport important per donar a conèixer aquest aspecte de la nostra illa, i a més que la difusió que permetria el servei postal seriosa de gran ajuda a aquest projecte”, explica la consellera Baíllo.

El dia 8 de novembre el Consell rep l'escrit pel qual ens comunicaven que la Comissió Filatèlica de l'Estat havia aprovat la petició de l'emissió d'un segell de Correos dedicat a la Menorca talaiòtica, dins de la sèrie denominada Cultures Antigues, quedant per tant la mateixa inclosa a la programació d'emissions de segells de correu i altres signes de franqueig per a l'any 2014.

Torretrencada

El poblat talaiòtic de Torretrencada és un dels jaciments arqueològics més coneguts de Ciutadella, ja que conserva l'única taula en peu de tot el municipi. És un jaciment arqueològic d'unes 3'5 hectàrees d'extensió, que va ser declarat monument historico-artístic pel Decret 2563/1966. Posteriorment, la llei 16/1985, de patrimoni històric espanyol el va declarar Bé d'Interés Cultural. Compta, per tant, amb la màxima categoria de protecció.

En aquest jaciment no s'han duit a terme mai excavacions arqueològiques, però sí que és prou conegut dins la bibliografia arqueològica, començant pel propi Arxiduc Lluís Salvador, que inclou un dibuix de la taula dins la seva obra sobre Menorca.

La taula, única a tota Menorca, medeix quasi 4 m d'altura, i el pes total de les dues grans pedres arriba als més de 20.000kg. Deim que és única per la pilastra de reforç que conserva a la seva cara posterior, amb l'objectiu d'ajudar a suportar la pedra capitell a sobre de la pedra suport.

En el poblat hi ha altres restes arqueològiques molt interessants, com les sales hipòstiles i els enginys hidràulics prehistòrics o basses, que servien per recollir l'aigua de pluja, i els hipogeus i el talaiot que encara es conserva.

Cal destacar una necròpolis de tombes excavades a la roca, probablement d'època alt medieval, i el sistema de recollides d'aigua format per aljubs excavats a la roca i connectats per canals excavades a la roca, d'ús actual, i que foren emprats fins fa ben poc per a la gestió de la finca.


 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS