Atras
23
Des
El Consell encara els pròxims mesos amb un pla de treball per incrementar la projecció del patrimoni prehistòric de Menorca

Presentació del pla d'actuacions relatives a la candidatura de la Menorca Talaiòtica

El Consell encara els pròxims mesos amb un pla de treball per incrementar la projecció patrimoni prehistòric de Menorca

1. Actuacions relacionades amb la Menorca Talaiòtica.

- Redacció d’un nou projecte expositiu per al Museu de Menorca, per tal d’incorporar les noves dades generades al llarg dels darrers anys pels arqueòlegs i donar un aspecte més didàctic i participatiu al Museu.

- Adequació d’un magatzem extern per al Museu de Menorca: El Museu guarda la major part dels materials que s’extreuen de les excavacions arqueològiques de Menorca. Aquesta institució arrossegava des de feia anys un problema greu d’espai als magatzems; motiu pel qual s’està adequant un magatzem de 240 metres quadrats, propietat del CIMe, que resoldrà aquest problema a mig termini. S'ha creat una partida de 35.000 euros per adequar l'espai. En aquest magatzem s’hi habilitarà també un espai destinat a l’estudi de materials.

- Increment de la partida pressupostària destinada a subvencions per excavacions arqueològiques (passa de 35.000 euros el 2015 a 60.000 euros el 2016).

- Recuperació de les subvencions destinades a investigacions que no impliquin excavació. Per el 2016 hi haurà 20.000 euros.

- Recuperació de les subvencions destinades a restauració de patrimoni històric. Per el 2016 hi haurà 40.000 euros.

- Increment de la partida dedicada al manteniment i senyalització de jaciments arqueològics. El 2015 aquesta partida ha estat de 100.000 euros, el 2016 serà de 160.000 euros.

- Renovació de la revista cultural Àmbit, amb nous continguts, maquetació i vies de difusió. Ha passat de quadrimestral a trimestral; de moment s’ha publicat un número, el mes d’octubre, on s’hi ha recollit l’activitat arqueològica de l’estiu, entre altres temes.

És necessari posar de relleu la importància de les actuacions enumerades fins aquí, perquè la preparació de la candidatura no s’ha de limitar a la difusió de la seva importància com a forma de promocionar Menorca. La Menorca Talaiòtica s’ha d’omplir de contingut, i açò només s’aconseguirà potenciant la investigació i la posada en valor dels jaciments. També és imprescindible garantir la bona conservació dels materials arqueològics procedents de les excavacions i la seva accessibilitat per als arqueòlegs, així com la correcta difusió dels nous coneixements generats pels investigadors.2. Actuacions de difusió de la Menorca Talaiòtica

- Visites guiades a jaciments arqueològics, destinades sobretot a la ciutadania menorquina.

- Creació d'un concurs de preguntes sobre la Menorca Talaiòtica a la revista Àmbit, per impulsar als menorquins a visitar els jaciments.

- Campanya de difusió centrada en la projecció d'un spot a les sales de cinema de tota la comunitat autònoma, que comença avui. Una versió més llarga del mateix vídeo es difondrà a través de les xarxes socials, amb versió en català, en castellà i en anglès. Aquesta campanya arribarà, com a mínim, a 200.000 persones.

- Elaboració d’un calendari amb fotografies i il·lustracions del patrimoni prehistòric de Menorca, que es repartirà gratuïtament.

- Conveni de col·laboració amb l'equip de bàsquet de Sant Lluís. A cada partit pengen una pancarta amb el logotip de la candidatura, es fan una fotografia amb l'equip rival fent el gest identificador de la candidatura i els entreguen una guia de la Menorca Talaiòtica.

- Publicació d'un reportatge sobre la Menorca Talaiòtica a la revista Historia y Vida. El patrimoni arqueològic de Menorca ocupa el tercer lloc en el rànquing dels 20 indrets arqueològics més importants de l'estat. Aquest reportatge va anar acompanyat d'una pàgina de publicitat de la candidatura menorquina a l'interior de la portada de la revista.3. Actuacions concretes que estan en procés de preparació

- Activitats didàctiques a centres educatius. S’ha preparat un projecte força ambiciós que implica a alumnes, professors i pares en el coneixement, difusió i salvaguarda del patrimoni arqueològic. L'activitat està a punt de començar.

- Estrena de l'obra musical Nura i els Titans de la Pedra, composició original de Mario Errea inspirada en la Menorca Talaiòtica, el 16 de gener de 2016.

- Creació d'un grup de persones i institucions rellevants de l'àmbit de l'arqueologia i la cultura en general, a nivell estatal i internacional, que donin suport a la candidatura menorquina. S'han realitzat ja contactes positius amb persones com Federico Mayor Zaragoza (Director General de la UNESCO entre 1987 i 1999), Eudald Carbonell (Codirector de les excavacions arqueològiques a Atapuerca) o Felipe Criado (President de l'Associació Europea d'Arqueòlegs).

- Publicació d'un reportatge sobre la candidatura a la revista Patrimonio Mundial el juny de 2016.

- Publicació d'un reportatge al proper nombre de la revista Azul Marino, de la Trasmediterrania, amb una tirada de 390.000 exemplars i 3.500.000 lectors potencials.

- Intensificació de la presència a les xarxes socials (facebook, twitter, instagram) incloent la traducció a l'anglès de tos els textos que es difonguin a través d'aquests mitjans.

- Cicle de conferències, en col·laboració amb les entitats de l’illa que es dediquen a la defensa del patrimoni històric.

- Cicle de conferències de representants d'altres indrets de l'estat que ja han aconseguit ser Patrimoni Mundial.

- Recuperació de la Trobada Nacional de Fotògrafs Menorca a la Vista, que el 2016 tindrà com a tema central la Menorca Talaiòtica. Aquest esdeveniment, organitzat pel Fotoclub F/Llum.

- Concurs radiofònic a IB3, amb accions de difusió vinculades, a desenvolupar pels guanyadors a diferents indrets patrimonials significatius de l'estat.

- Exposició itinerant pels pobles de l'illa sobre la candidatura, amb activitats didàctiques i divulgatives vinculades, que s’inaugurarà per Sant Antoni.

- Audioguia per als jaciments.

- Aplicació per a dispositius mòbils que serveixi de guia als jaciments.

- Adaptació de la pàgina web per millorar-ne la visualització des de dispositius mòbils. També s'està treballant per millorar altres aspectes de la pàgina web. Entre altres, es crearà un nou apartat on aniran apareixent les persones del grup de suport.

- Accions de difusió a FITUR: elaboració d'un vídeo promocional.

És necessari esmentar que el Govern Balear s'ha compromès a aportar un mínim de 40.000 euros per a la difusió de la candidatura, que es sumen als 150.000 euros del pressupost del CIMe.


4. Altres actuacions previstes per al 2016

- Exposició itinerant a nivell estatal (Museo Arqueológico Nacional i altres centres de característiques similars) sobre la Menorca Talaiòtica. Per desenvolupar aquesta actuació es compta amb el suport econòmic de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears. S'han establert contactes amb Acción Cultural Española per portar l'exposició fora de l'estat espanyol.

- Desenvolupament d'una línia de merchandising amb el logo de la Menorca Talaiòtica.

- Curs a la UIMIR relatiu a la Menorca Talaiòtica

- Curs a la UNED relatiu a la Prehistòria de Menorca

- Convidada a Menorca de representants de la candidatura d'Antequera, per tal de donar a conèixer allà la nostra candidatura.

- Col·laboració amb la Fundació de Foment del Turisme. A banda de la ja esmentada presència a FITUR de la Menorca Talaiòtica, es buscarà la participació d'ASHOME en la promoció de la candidatura: apadrinament de jaciments, difusió de marca, etc.
5. Actuacions previstes a llarg termini

- Creació d'un Centre d'Interpretació de la Menorca Talaiòtica a les cases de Binicodrell (Es Migjorn Gran) propietat de l'ajuntament i actualment pendents de rehabilitació i definició de l'ús. Aquesta actuació es va plantejar el 3 de desembre passat, en una reunió, al Secretari d'Estat de Cultura, del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, el qual es va comprometre a recolzar la candidatura menorquina en aquelles actuacions que el Consell no pogués assumir a nivell econòmic.

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS