Atras

El Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid acollirà l’exposició “La arquitectura talayótica en la Prehistoria de Menorca”

“La arquitectura talayótica en la Prehistoria de Menorca” és el títol de l’exposició que s’inaugura el proper dia 27 d’octubre al Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid. Una proposta que, segons ha explicat l’arqueòloga Elena Sintes (comissària de la mostra, juntament amb Antoni Nicolau), té com a punt de partida la guia sobre la Menorca Talaiòtica editada per Triangle Postals. Sintes ha manifestat que el tema de la proposta és l’arquitectura talaiòtica amb la idea de mostrar “com aquests monuments formen part del paisatge actual, una herència més que evident dels primers habitants de l’illa”.

La presidenta Maite Salord ha explicat que els objectius principals d’aquesta exposició són “donar a conèixer el ric patrimoni prehistòric de Menorca entre la població de diferents indrets d’Espanya, difondre la candidatura a Patrimoni Mundial i sol·licitar adhesions”, alhora que ha destacat que el Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid és un centre amb una gran afluència de visitants. “Una de les darreres exposicions que s’hi van mostrar, durant aquest any, va rebre la xifra rècord de més de 2.000 visitants en un sol dia. Així, podem afirmar que, durant més de dos mesos, disposarem d’una plataforma excepcional per donar a conèixer la Menorca Talaiòtica al centre de la península”.

Tal com ha avançat el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, el recorregut de la mostra no acabarà a Madrid, ja que, de moment, “està prevista la seva itinerància per Barcelona, València i Mallorca”. “La projecció exterior de la candidatura de Menorca Talaiòtica, en aquest moment de tramitació que ens trobam, és bàsica, ja que per als insulars és un repte aconseguir incidència fora de Menorca i per tant aquesta exposició es tracta d’un projecte ambiciós que no hauria estat possible sense la implicació d’una sèrie d’institucions i persones”. Així, el conseller ha agraït el suport i la col·laboració del Govern de les Illes Balears, a través de la conselleria de Transparència, Cultura i Esports (un suport materialitzat amb una aportació de 40.000 euros, a més de la tramitació de gestions i relacions necessàries per dur a terme la proposta); l’empresa depenent del Ministeri d’Educació i Cultura, Acción Cultural Española que aporta 20.000 euros al projecte; la companyia Baleària, per facilitar el transport gratuït de les peces que viatgen a la península; Triangle Postals, per la cessió gratuïta de les imatges; els comissaris Elena Sintes i Antoni Nicolau; així com al Museu de Menorca i al Museu Municipal de Ciutadella.

Per a Elena Sintes, la millor manera de dirigir-se al públic peninsular i europeu és introduir-los i interessar-los en el nostre patrimoni a través de la monumentalitat del patrimoni prehistòric menorquí. Es tracta d’una exposició molt visual i amb un discurs entenedor que es conforma per dos eixos paral·lels: l’arquitectura per la vida i l’arquitectura per la mort. D’aquesta manera, la mostra uneix vida i mort mitjançant els objectes més representatius que es conserven al Museu de Menorca i al Museu Municipal de Ciutadella. Així, en l’àmbit expositiu s’han creat dos corredors formats per mòduls de caixes de llum que recorden els grans blocs de pedra que formen els monuments menorquins. En aquestes caixes hi predominen les imatges i dibuixos de gran format i les maquetes, però també hi trobem una breu explicació de cada tipus de monument.

L’exposició es complementa amb un breu vídeo introductori on s’exposa la importància que la pedra té en el paisatge i en la vida de la gent de Menorca, no només en la prehistòria sinó també avui. La visita es tanca amb una zona més participativa, amb un mapa de l’illa amb tots els jaciments prehistòrics marcats i els 32 que formen la candidatura. A més, s’ha habilitat una zona on els visitants es podran fer una selfie per donar suport a la candidatura de Menorca Talaiòtica mitjançant també escrits en una tableta electrònica o emplenant la butlleta de suport.

El director insular de Patrimoni, Antoni Ferrer, ha manifestat que s’han seleccionat les peces que serveixen per il·lustrar i ajudar a entendre el discurs de l’exposició, però que evidentment “també s’ha tingut en compte l’excepcionalitat i bon estat de conservació de les mateixes a l’hora de fer la tria”. “La mostra pretén divulgar la nostra prehistòria, però també sorprendre el visitant i despertar-li la curiositat, la voluntat de conèixer més sobre el tema i, per tant, les ganes de visitar Menorca i veure els monuments in situ”, ha dit. Ferrer ha destacat, a nivell formal, la importància de la imatge, tant pel que fa a les il·lustracions (Dbòlit) com pel que fa a les fotografies (Ricard Pla). Les fotografies i la major part de les il·lustracions han estat cedides per l’editorial Triangle Postals.

Cal dir que la mostra compta amb una pàgina web específica (http://arquitecturatalaiotica.com), vinculada a la pàgina web de la candidatura, que servirà per donar una major difusió a l’exposició; així com la presència a les xarxes socials.

Organitzen l’exposició el Govern de les Illes Balears, a través de la conselleria de Transparència, Cultura i Esports; el Consell Insular de Menorca; i Menorca Talaiòtica - Candidata Patrimoni Mundial. Hi col·laboren: Triangle Books, Baleària i Acción Cultural Española, AC/E.

La idea i coordinació general va a càrrec de l’empresa Mediterraneum - Cultura, turisme i medi ambient i Kultura. Idees i estratègies per al patrimoni.

L’aportació del Consell Insular de Menorca és de 60.000 euros.

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS