Atras
05
Set
L'experta d'ICOMOS ha manifestat el seu convenciment que els vestigis arquitectònics d'època talaiòtica i el paisatge que han ajudat a configurar tenen un indubtable valor universal excepcional

Visita d'assessorament al Comitè Tècnic de la Menorca Talaiòtica de Mónica Luengo, experta en paisatges culturals i membre de l'ICOMOS

Els dies 29 i 30 del mes d'agost s'ha desplaçat fins a Menorca Mónica Luengo, experta en paisatges culturals i membre de l'ICOMOS. Aquesta especialista ha estat convidada pel Consell Insular, per tal d'assessorar al Comitè Tècnic en la feina de reorientació de la candidatura de la Menorca Talaiòtica.

Aquests dos dies, Mónica Luengo ha mantingut diverses reunions amb membres del Departament de Cultura del Consell Insular i del Comitè Tècnic de la candidatura: el conseller de Cultura Miquel Àngel Maria, el director insular Antoni Ferrer, la tècnica de patrimoni històric Cristina Rita, Margarita Orfila, Maria Lluïsa Dubon i Carmen Lara; així com amb un dels responsables de la redacció del nou PTI, Rafael Mata.

Durant la seva estada a Menorca ha visitat, acompanyada de membres del Comitè Tècnic, alguns dels jaciments que formen part de la candidatura de la Menorca Talaiòtica: Trepucó, Cornia Nou, Talatí de Dalt, Torre d'en Galmés, Torralba i Calescoves. Durant aquestes visites ha tingut ocasió de valorar in situ el potencial dels béns menorquins com a candidats a patrimoni mundial, així com la importància de la seva relació amb el paisatge de l'illa.

L'experta d'ICOMOS ha manifestat el seu convenciment que els vestigis arquitectònics d'època talaiòtica i el paisatge que han ajudat a configurar tenen un indubtable valor universal excepcional; però que serà necessari desenvolupar els estudis adients per tal de justificar i donar a entendre als avaluadors d'ICOMOS aquest valor conjunt de les restes arqueològiques i la seva relació amb el paisatge. Ha expressat, en aquest sentit, que la revisió de l'expedient haurà de ser molt acurada no només en el contingut, sinó també en la forma, agafant com a base el gran treball realitzat anteriorment.

Mónica Luengo ha plantejat que, donada la importància que els avaluadors han donat a la relació dels jaciments entre ells i amb el seu entorn territorial, l'elecció dels béns que formin part de la sèrie del nou expedient s'haurà de fer en funció de criteris paisatgístics, i no només tipològics. L'elaboració de la llista definitiva de béns, per tant, haurà de ser el resultat d'un treball d'investigació sobre arqueologia i paisatge. En aquest sentit, ha destacat que el que s'ha de posar en relleu és la relació entre els elements talaiòtics i el paisatge, de manera que sigui perfectament comprensible la dimensió i els valors de la cultura talaiòtica, així com incloure un capítol que faci referència a la importància en l'actualitat d'aquests elements, que doten d'unes característiques i una identitat específica i singular al paisatge menorquí. En relació a aquest fet, ha destacat positivament que, fins i tot aquells jaciments que es troben pràcticament immersos a la trama urbana contemporània, com per exemple Trepucó, han estat respectats en la seva integritat.

Respecte a la creació dins el nou PTI d'una figura de protecció del paisatge lligada al patrimoni històric, Mónica Luengo ha expressat que ho considera una iniciativa absolutament imprescindible, que pot servir per donar consistència a la nova candidatura i, al mateix temps, enriquir el nou PTI amb una visió més enllà d'aquella estrictament ambientalista.

 
 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS