Torralba d´en Salort jaciment talaiòtic
Pojecte per conèixer l’origen i funcionalitat de l’edifici postmedieval de Torralba d'en Salort.

Projecte d’excavació i restauració de l’estructura “postmedieval” de Torralba d’en Salort

Pojecte per conèixer l’origen i funcionalitat de l’edifici postmedieval de Torralba d'en Salort.

 
LLoc:
Torralba d'en Salort

Responsables del projecte:
Carlos de Salort i Borja Corral

Equip:
Borja Corral, codirecció.
Carlos de Salort, codirecció.
Francesc Isbert, responsable conservació-restauració.
Cecília Ligero, responsable conservació-restauració.
Jordi Saura, historiador medievalista.
Ana Oliveira, tècnic arqueòleg.
Alex Valenzuela, arqueozoologia.
Mark Van Strydonck, carboni 14 i isotopia.
Amalia Pérez-Juez & Paul Goldberg, micromorfologia de sols.
Miguel P. Jiménez, topografia i ortofotogrametria.
Llorenç Picornell, antracologia.

Objectius científics:
D’ençà la dècada dels vuitanta, la Fundació Illes Balears inverteix en la preservació, la rehabilitació, gestió i divulgació de béns patrimonials a les Illes Balears, entre les quals hi ha el jaciment de Torralba d’en Salort, considerat un element central del programa d’acció de l’entitat. Per aquest motiu, la Fundació ha decidit impulsar un nou projecte d’investigació i restauració de Torralba de la mà d’Amics del Museu de Menorca.

Torralba d’en Salort és un jaciment del centre de Menorca, conegut per les seves restes prehistòriques i sobretot pel monumental recinte de taula. Tanmateix, aquest projecte d’investigació posa el focus en un edifici situat a un marge oest del jaciment, el qual, pels materials i sistemes constructius emprats, poc té a veure amb el passat talaiòtic, si no més aviat amb un temps molt més pròxim al nostre. Es tracta d’una estructura d’uns 250 m2 conformada per dos volums adossats, un dels quals destaca per tenir un portal orientat al nord-oest amb dues capelletes a les bandes. A la part superior de les dues capelletes de marès, s’hi observen incises dues creus llatines.

Entre els segles X i XIII, Menorca fou musulmana. Bona part d’aquesta població vivia, disseminada al camp en petits assentaments de caràcter clànic, d’una pròspera agricultura i ramaderia. Fins a la conquesta cristiana de 1287, quan aquests menorquins van ser substituïts per nous pobladors de Catalunya i Mallorca. Aquest procés conegut com el repoblament, es perllongarà fins ben entrada l’època moderna i es la matriu de la societat i la cultura menorquina d’avui.

I si l’edifici situat al marge oest del jaciment talaiòtic de Torralba fou la casa d’una de les primeres famílies a repoblar l’illa? Tractarem de respondre aquest i altres interrogants sobre el procés de repoblament i el passat preindustrial del camp menorquí a través de l’excavació arqueològica de l’edifici i l’estudi de la documentació escrita per tal d’establir un diàleg entre la història escrita i les restes materials.

Resultats obtinguts:
La campanya 2022 s’ha centrat en el despedregat d'un dels volums de l'edifici. En menys de tres setmanes s’han retirat 50 tones de pedres: més de cent saques d’obra, plenes de pedres petites de reblert, pedreny de mida mitjana i blocs de marès retallats. Per fer-ho, s’ha treballat gairebé diàriament amb el servei d’un camió-grua. Moltes d’aquestes pedres s’han desplaçat a un espai habilitat al mateix jaciment per tal que es puguin emprar en els futurs treballs d’estabilització, consolidació i restitució de murs, previstos dins el projecte de conservació-restauració.

La quantitat i ubicació d’aquest material lític fa pensar als investigadors que aquest volum va ser amortitzat en època contemporània, una vegada l'edifici original es trobava completament abandonat. Una de les opcions més factibles és que es tractés d'un casat rural d'època moderna, d'entre els segles XVI-XVIII, però donat l'estadi inicial del projecte, no es poden avançar més dades.

Entre tanta pedra també s'han trobat materials ceràmics: alguns materials de cuina o terrissa local, i gran quantitat de teules. També algunes mostres de material ceràmic d’importació, dels segles XVII i XVIII, d’origen italià i francès. S’han trobat molts elements arquitectònics concrets de l’edifici, com possibles parts de bòvedes, dovelles… Molts blocs estan marcats amb creus llatines incises, destacant un dels blocs amb incisions que mostren un joc de taula: un alquerc, similar al “3 en línia” actual.

Entitats que ho promouen:
Fundació Illes Balears
Amics del Museu de Menorca
Consell Insular de Menorca

 
Activitats relacionades
 
22
Ago
Jornada de portes obertes amb l'equip d'arqueòlegs d'Amics del Museu de Menorca que ha intervingut el jaciment, amb explicació de les novetats de la campanya 2022, la primera del projecte arqueològic de l'edifici "postmedieval" de Torralba d'en Salort.
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS