Xerrada sobre el nou expedient de Menorca Talaiòtica a les XVI Jornades de Patrimoni de Menorca

ImatgeEl dimarts 10 de novembre vam donar a conèixer el contingut del nou expedient de la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial de la UNESCO a la Biblioteca Pública d’Alaior, en el marc de les XVI Jornades de Patrimoni de Menorca. El conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria; el coordinador de l’expedient, Cipriano Marín; el redactor del pla de gestió, Antoni Nicolau, i Joaquim Pons, tècnic responsable de la candidatura, van ser els encarregats de conduir aquesta animada xerrada amb el títol “Menorca Talaiòtica: una odissea ciclòpia insular”.

El conseller de Cultura va ser el primer a intervenir i va destacar en aquest nou expedient la construcció d’un relat engrescador que lliga els monuments de Menorca Talaiòtica amb el paisatge que els envolta: “Aquest és un territori mimat per la seva població, on encara podem percebre parts del paisatge tal com estaven en la prehistòria. Això dona una singularitat especial i un valor enorme a la nostra candidatura”. En el mateix sentit es va expressar Cipriano Marín: “El relat és el d’una illa atrapada entre el cel i la mar durant la prehistòria, un territori que conviu harmònicament amb aquests vestigis mil·lenaris. Menorca té un paisatge monumental viu, interconnectat amb el cel”.

Els nou components de Menorca Talaiòtica
Marín va explicar la nova articulació de la candidatura en nou àrees territorials o components, que mostren els vestigis més destacats de l’illa des de la irrupció de les construccions ciclòpies (1600 aC) fins a l'ocàs d'aquesta cultura, amb l’inici de la romanització al voltant de l’any 123 aC. D’aquesta manera s’il·lustren les diferents formes d’ocupació i ús del territori, la plasmació dels esquemes socials i religiosos, i els processos de modelació del paisatge i els seus espais simbòlics.

Creació de l’Agència Menorca Talaiòtica
Posteriorment, Antoni Nicolau, redactor del pla de gestió, va explicar els mecanismes que es preveuen en aquest pla per garantir el manteniment i la millora dels components, les condicions d’autenticitat i integritat dels béns de Menorca Talaiòtica i del seu estat de conservació, així com enfortir la relació amb la comunitat.
Per la seva banda, Joaquim Pons va presentar les bases per a la creació de l’Agència Menorca Talaiòtica. Les funcions que tindrà seran elaborar propostes; promoure la recerca, conservació, difusió, restauració i formació sobre els valors del patrimoni arqueològic; dur a terme el pla de gestió, i fomentar la participació i la cooperació social, entre d’altres. El conseller de Cultura va afegir que la intenció és crear aquesta agència formalment el 2021 i que comenci a funcionar el 2022.

Si us vau perdre la xerrada, la teniu completa aquí
 

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS