"El nou llibre de Sitjot és un primer contacte amb la cultura talaiòtica per als més joves"

andreu torres protagonistes mtAndreu Torres és il·lustrador i arqueòleg. Llicenciat en Història per la Universitat de Girona i amb màster en Arqueologia i Recerca en Humanitats pel mateix centre, es va especialitzar en il·lustració historicoarqueològica a la Universitat d’Alacant. Aquest mes de maig presentarà el seu nou treball: Coneix el passat de Menorca amb na Laia i en Tau, el primer llibre infantil de la col·lecció Sitjot, editada pel Consell Insular de Menorca per difondre la cultura talaiòtica i el patrimoni històric menorquí.

Abans de parlar del vostre nou llibre, comencem per contar una mica la vostra història. Com vau arribar al món de l’arqueologia i la il·lustració?
A la carrera d'Història va ser on vaig descobrir l’arqueologia. Des de la universitat es realitzaven excavacions i va ser en aquell moment quan em vaig sentir atret per tot aquest món. La il·lustració historicoarqueològica és una cosa que faig des de fa quatre o cinc anys. Des de ben petit m’ha agradat dibuixar, i quan vaig estar immers en el món de l’arqueologia vaig començar a provar de dibuixar com podrien ser les coses que excavava o visitava. A dia d’avui ho tinc com una feina!

Estau especialitzat en l’estudi d’una època concreta?
Realment no estic especialitzat en cap època en particular, però, a través de les excavacions que he realitzat i el meu interès propi, podria dir que em duc molt bé amb l’època talaiòtica i la romana, sobretot l’època tardorepublicana i imperial. I fora del món arqueològic, també som molt aficionat a l’època de la Segona Guerra Mundial.

alt textQuè és el que us fascina més de la cultura talaiòtica? 
Doncs per no entrar en tòpics com el de la monumentalitat de les grans pedres, que després costen molt de treure quan excavam, et diré que el que em fascina de la cultura talaiòtica és que, en un moment en què la resta de societats del seu voltant utilitzaven l’escriptura, ells no ens hagin deixat res escrit (almenys fins al moment) i, per tant, ens fan intentar conèixer la seva manera de viure tan sols amb les seves restes materials, sense cap pista per interpretar res. Això fa que molts cops els arqueòlegs ens imaginem massa coses.
 


LLibre sobre els talaiòtics


Aquest mes d’abril està previst el llançament de Coneix el passat de Menorca amb na Laia i en Tau, el nou llibre infantil de la col·lecció Sitjot. Com va néixer aquest projecte en què heu elaborat tant els textos com les il·lustracions?
Feia temps que volia fer un petit llibre per donar a conèixer la Menorca Talaiòtica als més petits i joves. Creia que no hi havia gaire coses relacionades amb l’arqueologia de Menorca que poguessin arribar a aquest tipus de públic. La majoria de textos relacionats amb l’arqueologia són articles o llibres que, fins i tot als arqueòlegs, a vegades se'ns fan feixucs. Amb aquesta idea i a través del Rescat Cultural vaig fer una proposta al Consell Insular de Menorca per poder tirar endavant un llibre dirigit als més joves, amb uns textos senzills, moltes il·lustracions, fotografies i, sobretot, acompanyats de dos personatges: na Laia, una arqueòloga, i en Tau, un fillet talaiòtic.

Què hi trobaran en aquest llibre els joves lectors? 
Doncs un primer contacte amb la cultura talaiòtica, des dels primers pobladors fins a la conquesta de l’illa per part de l’exèrcit romà. Un recorregut per tota la prehistòria menorquina acompanyats per na Laia i en Tau. Coneixeran com vivien, què menjaven, on enterraven els morts i moltes més curiositats.
 


Il.lustració arqueològica


Com és el procés per elaborar les il·lustracions arqueològiques? Què hi ha de realitat i què de ficció en aquest tipus de treballs?
Es tracta d’un procés amb diferents fases. La primera podríem dir que és la de cercar informació sobre la societat que s’ha de representar o l’edifici que s’ha de restituir i situar-lo dins el seu context històric i arqueològic. Això ens permet conèixer les interpretacions que els arqueòlegs han fet sobre aquell jaciment i, per tant, ens permet establir unes primeres idees per a la realització de la il·lustració. Una segona fase seria crear un esbós en què s’estableixen els principals elements que destacarem en la il·lustració.

El que hi ha de realitat i de ficció en aquests treballs depèn de moltes coses, com ara el coneixement que es té del jaciment i de la societat que hi vivia, el fet de si hi ha fonts històriques que ens parlin de coses referents a l’element a il·lustrar, fins i tot ens podem inspirar en la decoració de la ceràmica, els relleus, les escultures, etc. Ara bé, crec que hi ha coses que són impossibles de conèixer quan no hi ha aquestes referències que hem descrit anteriorment, però que a partir de paral·lels o de la imaginació s’aconsegueix que quedin versemblants, com ara els pentinats!

I quines dificultats us trobau a l’hora de traduir el coneixement científic, en aquest cas l’arqueològic, a una imatge? 
El més complicat per a mi, depenent de l’època que s’hagi d'il·lustrar (com ara la talaiòtica o aquelles de les quals no hi ha informació visual), és poder reproduir l’ambient, l’essència de l’escena, ja que podem conèixer moltes coses, com ara l’arquitectura, la vestimenta, els materials, però és difícil, crec jo, poder imaginar com era el dia a dia, quin era per exemple l’ambient dins una casa talaiòtica: hi havia molt de fum?; com tenien les coses col·locades? Un dels recursos que s’utilitza per fer aquest tipus d'il·lustracions és cercar societats de les quals sí que hi ha material gràfic, sigui a través del seu art o informació escrita, per tractar-los com a paral·lels per a la nostra il·lustració.

Una altra cosa a vegades complicada és cercar la manera de crear la imatge perquè l'espectador pugui tenir a l’abast la major quantitat d'informació d’aquell moment. A vegades s’ha de cercar una combinació de diferents tècniques per poder donar una informació completa de, per exemple, un edifici. En aquest cas, es poden crear obertures que serien totalment inversemblants en la realitat per tal que l’espectador pugui veure com era l’interior.

alt textalt textalt text



















A banda del nou llibre de Sitjot, quins altres treballs relacionats amb la cultura talaiòtica heu il·lustrat?
Com he comentat abans, fa uns quatre anys que vaig començar a practicar la il·lustració historicoarqueològica, i des de llavors he pogut realitzar diferents il·lustracions per a la cartelleria dels jaciments arqueològics de l’illa, a part d'il·lustracions per a alguna publicació. Però de moment, del que estic més content és d'haver pogut il·lustrar la nova exposició permanent de Can Saura, que esper que prest puguem veure!

Apuntada queda. I quins altres projectes teniu en marxa?
Ara mateix tenc dos projectes: un per a una exposició al Museu de Menorca i un altre de recreació historicoarqueològica a Galícia. A part, amb Bruno Parés tenim en marxa un projecte de restitució 3D i il·lustracions del qual esperam que prest es pugui veure el resultat.

 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS