Oferta de contracte menor de serveis per a l’elaboració del pla director de Trepucó

oferta trepucóEl Consell Insular de Menorca, a través de l’Agència Menorca Talaiòtica, publica una oferta de contracte menor de serveis per a l’elaboració del pla director del poblat talaiòtic de Trepucó, Maó. El pressupost del contracte serà com a màxim de 8.500 € sense IVA. Les empreses o professionals interessats poden presentar la seva proposta a l’Agència Menorca Talaiòtica fins al 14 de maig inclòs.

Trepucó és un dels poblats talaiòtics més grans de Menorca, amb més de 4 hectàrees d’extensió, i té un gran potencial per explicar als visitants la cultura talaiòtica i els seus valors. El poblat és de titularitat pública: la major part de les estructures visibles es troben en terrenys del Consell Insular, però el jaciment s’estén també dins terrenys municipals. Catalogat com a Bé d'Interès Cultural, des de setembre de 2023 forma part dels béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, dins del component C8.

Juntament amb Sa Torreta de Tramuntana, constitueix el primer jaciment arqueològic de l'illa on es va dur a terme una intervenció arqueològica plenament científica, per part de Margaret Murray, als anys trenta del segle passat. Aquest jaciment, per tant, va donar a conèixer la Menorca Talaiòtica als cercles científics europeus de la primera meitat del segle XX.

Fins ara, les actuacions sobre el jaciment s'han anat planificant a través dels plans insulars de gestió del patrimoni històric que el Consell aprova periòdicament. Malgrat tot, la complexitat i extensió del jaciment fa necessària l'elaboració d'un pla director específic que ordeni i planifiqui les actuacions que, a partir d'ara, es duguin a terme al poblat.

La redacció del pla director de Trepucó és també una recomanació d’ICOMOS, expressada en l’informe en el que es donava llum verda a la inscripció de la Menorca Talaiòtica a la Llista de Patrimoni Mundial.

Aquest pla director ha d’establir els eixos de la planificació de les actuacions i les línies prioritàries en matèria de:
  • Investigació sobre el poblat: prospeccions, elaboració de planimetries, excavacions, estudi de materials recollits en anteriors intervencions, etc.
  • Conservació i restauració dels elements arquitectònics: consolidació d'elements, eliminació de vegetació, etc.
  • Difusió: actuacions encaminades a donar a conèixer el poblat, potenciar les visites, etc.
  • Museïtzació i adequació del poblat per a la visita: instal·lació de nous recursos interpretatius, proposta d’itineraris, etc. Els elements físics de senyalització i interpretació hauran de seguir els models utilitzats pel Consell en els jaciments arqueològics de l’illa.
  • Gestió: administracions i entitats implicades en el compliment i execució del pla director
  • Finançament: plantejament de possibles fonts de recursos per a la viabilitat del pla director

És imprescindible que el document sigui coherent amb el Pla de Gestió de la Menorca Talaiòtica (que es pot consultar aquí). Per a més informació sobre aquesta oferta, podeu dirigir-vos a l’Agència Menorca Talaiòtica: antoni.ferrer@cime.es, tel. 971 36 07 93. Podeu consultar les bases aquí.
 
Vol estar informat de les darreres novetats?
Subscriu-te al butlletí
Comparteix aquest contingut
     
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears Unesco Menorca Reserva de Biosfera
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS